čaj jako elixír nesmrtelnosti

Dnes vědecké studie potvrzují to, co Asijské tradice dříve vynalezly empiricky: čaj, který čínský učenec Lao-Ce popsal jako elixír nesmrtelnosti,
má velmi zajímavé vlastnosti pro lidské zdraví. Čajové lístky obsahují alkaloid názvem tein. Má podobné složení jako kofein v kávě, kolových oříšcích a maté.
Tein užívaný v malých množstvích stimuluje nervový a kardiovaskulární systém.

Čaj, a zelený čaj zvlášť, je také bohatý na vitamíny (A, C, B, E). Čtyři až pět šálků denně pokrývají 10% naší denní potřeby vitamínů.
Stopové prvky a minerály zahrnují především vápník, draslík a hořčík, ale také a především fluoridy, ve výši dostatečné, aby působily jako
prevence zubního kazu,
k čemuž stačí konzumovat pouze jeden šálek za den. Ostatní základní složky čaje jako třísloviny které uvolnují čajové listy během louhování,
zlepšují toleranci na kofein.
Kromě toho mají antiseptické účinky, vhodné při léčbě infekčních průjmů. Pití čaje také zlepšuje krevní oběh, a proto se uvádí jako lék v případě žilní
nedostatečnosti. Ale jejich hlavní síla jsou jejich silné antioxidační schpnosti. Nedávné studie ukazují, že hrají svou roli v prevenci aterosklerózy a
srdečního infarktu, vysoké hladiny cholesterolu a dokonce i některých druhů rakoviny (jícnu, plic, žaludku a tlustého střeva).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s