Černý čaj

Černý čaj je druh čaje , který je víc oxidovný než např. oolong a jiné druhy zeleného a bílého čaje. Černý čaj, jakož i ostatní typy čaje jsou vyrobeny z listů čajovníku čínského, latinsky Camellia sinensis . Černý čaj má obecně silnější a výraznější chut a obsahuje více kofeinu než méně oxidované čaje typu oolong nebo zelený čaj.. Pro výrobu čaje jsou používány dvě hlavní odrůdy čajovníku. Malolistá čínská odrůda ( Camelia. sinensis subsp. sinensis ),která se používá pro zelené a bílé čaje, a velkolistý Assamský druh ( Camellia. sinensis subsp. assamica ), který se tradičně používá pouze pro černý čaj, i když v posledních letech se objevily i některé druhy zeleného čaje vyrobeného z assamské odrůdy.
V čínštině a jazycích sousedních zemí je černý čaj označován jako “červený čaj” ( 红 茶 , mandarínská čínština hóngchá , japonské kōcha , 홍차, korejský hongcha ), červená barva je odvozena od červenohnědé barvy připraveného nápoje, zatímco název, černý čaj který se používá v Evropě a Americe odkazuje na barvu zoxidované listů. V Číňe je, “černý čaj” běžně používaná termín pro post-fermentovaný čaj , jako čaj Pu-erh , naopak v západním světě se trmín “červený čaj”, obyčejně se spojuje s rooibosem, bylinkovým čajem z Jižní Afriky
Zatímco zelený čaj se obvykle ztrácí chuť do jednoho roku, černý čaj si zachovává svou chuť po dobu několika let. Z tohoto důvodu vysoké trvanlivosti byl černý čaj dlouho důležitým předmětem obchodu, a stlačené cihly černého čaje dokonce sloužily jako platidlo v Mongolsku , Tibetu , a na Sibiři až do 19. století.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s